Nezavisni Beograd Prajd

Nezavisni Beograd Prajd

Poziv Beograđanima da bojkotuju Šapićeve dane porodice


Nezavisni Beograd Prajd poziva na bojkot Beogradskih dana porodice zbog uvredljivog i omalovažavajućeg načina na koji se ovaj događaj predstavlja javnosti kao „prava parada ponosa“. Smatramo da takvo predstavljanje vređa LGBT populaciju i oduzima im pravo da budu prepoznati kao ravnopravni članovi porodica.

Gradske vlasti predvođene gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem kreirale su događaj kojim promovišu „porodične i tradicionalne vrednosti“ i najavu događaja koriste da se na neprihvatljiv i neprimeren način obračunavaju sa pripadnicima LGBT populacije i umesto da promovišu zajedništvo i toleranciju, oni kreiraju razdor, podele i netoleranciju! Tužno je gledati kako gradske vlasti koriste svoje ogromne kapacitete da čine zlo jednoj manjinskoj grupi.

Pokušaj da se Beogradski dani porodice predstave kao suprotnost Paradi ponosa ne samo da vređa LGBT populaciju, već i omalovažava njihov doprinos društvu i njihovu ulogu kao članova porodica. LGBT osobe su nečiji sinovi, kćerke, braća, sestre, ujaci, tetke, čak i roditelji i smatramo da Šapićevi dani porodice šalju poruku da mi i naše porodice nisu dobrodošle!

Beogradski dani porodice bi trebalo da budu događaj koji okuplja sve porodice i da su svi članovi porodice dobrodošli bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. Ovim bojkotom želimo da izrazimo našu podršku LGBT osobama koje su često odbacivane od strane svojih porodica i da upozorimo na neprihvatljivo ponašanje beogradskih vlasti i gradonačelnika Aleksandra Šapića.

Pozivamo sve pojedince, organizacije i institucije koje podržavaju ravnopravnost i ljudska prava da podrže naš bojkot Beogradskih dana porodice, jer će se brojnost na ovom događaji koristiti kao oružje protiv LGBT populacije i ko zna u koje još svrhe. Samo zajedno možemo stvoriti društvo u kojem su svi građani jednako poštovani i prihvaćeni.

Takođe, pozivamo gradonačelnika Aleksandra Šapića da svoj problem sa LGBT populacijom reši na neki drugačiji način, a ne da koristi gradsku vlast, gradske institucije i gradske događaje u te svrhe!

Nema porodičnih vrednosti bez prihvatanja LGBT populacije!

Hvala vam na razumevanju i podršci.

Nezavisni Beograd Prajd

 

* Nezavisni Beograd Prajd je inicijativa koju čine Gej lezbejski info centar, Merlinka festival, Optimist magazin, GayEcho portal i drugi pojedinci nezadovoljni načinom na koji je švedska međunarodna organizacija Civil Rights Defenders preotela Beograd Prajd i uspostavila neokolonijalne odnose na LGBT aktivističkoj sceni Srbije.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *